Mięso z kurczaka możemy przyrządzać na wiele sposobów – od inspiracji kuchnią tajską i meksykańską, po potrawy słodkie, wykonywane z użyciem kukurydzy lub ananasa.

Na tym jednakże nie koniec eksperymentów z tym uniwersalnym mięsem. Kurczaka możemy również zamarynować i grillować, lub, trzymając się ściśle przepisów i tradycyjnych receptur – uwędzić. Nie jest to jednak zabieg tak prosty jak mogłoby się wydawać. Co prawda, nie potrzebujemy do tego celu organizowania specjalnej, profesjonalnej wędzarni, bowiem obecnie wystarczy domowy elektryczny grill lub nawet dobry piekarnik. Aby ułatwić Państwu przygotowania aromatycznego i smakowitego mięsa z kurczaka, przedstawiamy łatwe i sprawdzone propozycje.

KURCZAK WĘDZONY PO STAROPOLSKU

składniki: cały duży kurczak, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, 3 ząbki czosnku,  pęczki natki pietruszki, sól

sposób przygotowania: Na początek należy przygotować zalewę z soli i czosnku. Pozostawić w niej mięso na około dobę, po czym opłukać. Nafaszerować kurczaka pietruszką i pozostałymi składnikami i parzyć całość przez około 10-15 minut w temperaturze około 90 stopni. Aby nadać mięsu bardziej wyrazistego aromatu, polecamy podgrzewać je jeszcze przez około pół godziny, aczkolwiek w niższej temperaturze (około 70 stopni Celsjusza). Można dodatkowo powtórzyć nacieranie mięsa majerankiem, następnie zaś należy suszyć mięso przez około 8-10 godzin w przewiewnym miejscu.

KURCZAK WĘDZONY NA SPOSÓB ORIENTALNY

składniki: cały kurczak, 1,5 szklanki osolonej wody, 10 dkg cukru, łyżka herbaty oolong, olej słonecznikowy, olej sezamowy, sól, woda

sposób przygotowania: mięso zalać zimną wodą, następnie gotować przez około 15-20 minut. Następnie wyjąc kurczaka i zanurzyć w zimnej wodzie na kilkanaście minut. W garnku lub naczyniu do wędzenia rozsypać cukier, ułożyć liście herbaty. Wok nasmarować olejem słonecznikowym, mięso wysmarować osoloną wodą i podsmażyć na oleju przez kilka minut. Umieścić w naczyniu z herbata i dusić około 5 minut. Kurczaka można podawać nasmarowanego delikatnie olejem sezamowym.

KURCZAK WĘDZONY Z ZIOŁAMI
składniki: około 2-kilogramowy kurczak, 3 łyżki masła, po łyżce posiekanego szczypiorku, bazylii, oregano, natki pietruszki
sposób przygotowania: grilla nagrzać do niezbyt dużej temperatury. Mięso dokładnie opłukać i osuszyć. Masło umieścić w różnych miejscach, bezpośrednio pod skóra. Zioła dokładnie wymieszać, częścią natrzeć skórę, pozostałą część zaś włożyć do wewnątrz kurczaka. Mięso należy wędzić przez około 4-5 godzin.

SMACZNEGO!